Om galleriet

På yttersida av Hadseløya, midt mellom Stokmarknes og Melbu, hvor bølgene slår mot land og Uværshula ligger, finner man Galleri Uvær. Galleriet drives av kunstneren Siv Johansen og sommeren 2015 flyttet vi inn i nye lokaler med egen kafe. Betty’s Tesalong drives av Elisabeth Fauske.

Galleri Uvær begynte for en del år siden, i 2003, da Siv var ferdig med kunstskoler og begynte å tenke litt på om hun skulle flytte hjem. Mor Wenche så monn i vedbua til Inge, et lite murhus av naturstein, stein fra hele Vesterålen som Inge hadde dratt hjem, og idyllisk gresstak. Bua ble tømt, gulv lagt, og veggene malt hvite.

Her startet «det lille galleri & atelier». Siv sine malerier fylte rommet og galleriet hadde til og med besøk av Dronning Sonja her de første årene.

Besøkstallet økte og vi måtte utvide. Inge bygde et nytt hus i hagen og hoveddelen av galleriet flyttet inn her. I 2010 måtte vi utvide igjen og Inge bygde ut. I mellomtiden skiftet galleriet navn til Galleri Uvær. Vi har ikke så mye dårlig vær som navnet skulle tilsi, men en kilometer lengre bort ligger Uværshula. Inge bygde hula i 1997, mellom to klipper murte han opp en steinhytte, men vedovn, gresstak og vindu mot havet. Uværshula er åpen for alle, man kan sitte å se ut på de svære bølgene som slår mot land. Hva var vel mer naturlig enn å kalle galleriet for Galleri Uvær.

I 2015 ble det klart at vi måtte utvide igjen. Denne gangen flyttet vi like greit hele galleriet 150 meter opp i bakken til Siv sitt hus.

Siv har sin kunstutdannelse fra Sund Folkehøgskole, Mølla Kunstskole, Høgskolen i Oslo som kunst og håndverkslærer i 4 år. Siv er også design og håndverkslærer i videregående skole, men har trappet ned ettersom galleriet og kunsten økte. Opprinnelig er Siv billedkunstner og har jobbet mye med collageteknikk i bildene sine. Samtidig har hun også hatt en sterk dragning mot glass og i 2007 dro hun på sine første kurs for å lære mer om «ovnsfomet glass». Etter dette har Siv vært på flere kurs i Norge og Danmark og hospitert hos ulike kunstnere for å lære mer. Hun har hatt flere utstillinger i inn- og utland.

Drar man videre langs yttersida, til Taen ligger kjærlighetsstien og steinskulpturen, Ræk IV. Siv var prosjektleder og arbeidet sammen med skoleklasser fra Stokmarknes og videregående på Melbu. Dette kan leses mer om under ulike prosjekter.

Det er ikke til å komme bort fra at Siv er blitt kjent som «hjertedama» for glasshjertene sine. Det hele begynte forsiktig. Da Siv kom hjem full av ideer fra glasskursene sine så lagde hun prøvene sine som hjerter. På denne tiden var verkstedet åpent og besøkende fikk se resultatene. Hjertene ble så populære at store deler av produksjonen til Siv består idag av nettopp hjerter.

Siv sine arbeider i glass som ikke er hjerter, fatene, skulpturene og bildene er inspirert av den barske naturen man finner på yttersida av øya. Det spesielle lyset i nord og farger fra de ulike årstidene.