Det begynte på Andenes i 2001, at golfstrømmen gikk på land. Det er den som gjør det mulig at vi kan bo her vi bor. Det varme kjærtegnet fra Mexico bringer med seg så mangt. På Andenes og Stø, i Hovden og på yttersida av Hadseløya er noe av dette tatt på land og benyttet til installasjonskunst. RÆK-prosjektene kom til som en del av Kulturløft Golfstrømmen.
I 2009 fikk Siv oppdraget med å skape den fjerde ræk-installasjonen. De andre ræk-installasjonene ligger i ytterkantene og i Hadsel er Taen en av våre ytterkanter, der den ligger mot det åpne havet. En utfordring jeg fikk var at det er ikke så mye drivtømmer som ræker i land på Taen, sier Siv. Skulle vi hente drivved fra andre steder?
Stedet jeg valgte for installasjonen er et øde og stille sted helt nede i fjæra. Et sted jeg gjerne oppsøkte for å finne ro. Her lå en enslig stokk man kunne sitte på å se utover havet, og masse masse stein. Det slo meg at stein har også på sitt vis, vandret gjennom hav og tid.
På denne tiden var jeg veldig inspirert av Land-Art og da fikk jeg ideen om å mure opp en steinspiral, et symbol på selve golfstrømmen, som prosjektet også var en hyllest til. Golfstrømmen blir gjerne illustrert som en spiral.
Med meg på laget hadde jeg to skoleklasser fra Stokmarknes Skole og min egen design og håndverksklasse fra Hadsel Videregående på Melbu. Å mure opp en så stor spiral som vi lagde krevde innsats og gjorde også at alle fikk direkte være med på prosjektet. I noen intense dager i mai bærte vi stein, murte og bærte enda mere stein.
Samtidig under arbeidet skjedde det magiske, Siv traff kjæresten sin nede i fjæra. En sambygding med traktor som velvillig hjalp til med å frakte sement. Hvem skulle tro at kunstprosjekter også kunne gi kjærlighet, sier Siv smilende. Vi må bare slå fast at Taen er et sted for kjærlighet. Under prosjektet fant vi også en stein som lå gjemt i mosen med initialer og et årstall, kanskje fra et forelsket par som har foreviget minner. Denne steinen havnet ikke i spiralen, men ble lagt tilbake der vi fant den.
I et kreativt møte på kultursjef Kari Ann Olsen Lind (som har giftet seg på Taen) sitt kontor fant vi ut av skiltingen ned til steinspiralen måtte bli en kjærlighetssti. Samme klasse som bygde spiralen ble engasjert, denne gangen til å skrive kjærlighetsdikt. Siv forteller at hun også fikk noen voksne til å skrive dikt. Jeg ville se parallellene til dikt fra en 8. klassing til en voksen. Hvordan kjærlighet defineres. Byggfag på videregående på Melbu lagde hjerter og bygde, Siv sin gamle lærer Gjertrud Holdø Hansen hadde skjønnskriften i orden. I timesvis satt hun med tynn pensel og skrev kjærlighetsdiktene på hjertene.
Svært mange har vært med på prosjektet, sier Siv. Kari Ann Olsen Lind fikk den flotte ideen med å lage en «Ja-benk», en benk hvor man skal si ja. Denne benken er litt skummel for mange, hvem vet hvilke spørsmål man får her. Allerede har et par giftet seg her etter at benken kom opp. Nede i fjæra ved spiralen fikk Siv ideen til en «drømmebenk», en benk hvor man skal sitte å se utover Lofot-veggen og drømme seg bort. Selve benkene er bygd av Asbjørn Høgden fra Sortland og Siv har malt dekoren på dem. Jeg har malt store røde hjerter og lagt inn spiraler som slynger seg gjennom hjertene og skrevet inn dikt. Slik at motivene hentes både fra steinspiralen og kjærlighetsstien, sier Siv.
Selve åpningen ble gjennomført i februar 2010, i vinterslaps og med golfstrømsuppe laget av Resturang og Matfag fra videregående på Melbu. Suppe som hadde med seg streif fra Mexico, golfstrømmens opphav. Korsang, fortellinger og klipping av snor. Tilsammen har det vært over 100 mennesker med på prosjektet, sier Siv. Det er litt fint å tenke på.
Idag er det bare å følge hjertene, de tar deg med ned til Ræk IV, en stor steinspiral nederst i fjæra. Sett av tid til å drømme deg bort både på Ja-benken og drømmebenken. Ta opp en stein og legg den på spiralen.