Solskulpturen

Sted: Hadsel
År: 2018

Nedenfor Hadsel Kirke ligger et gammelt solmonument. Det er datert tilbake til til jernalderen ca. år 500 e.Kr.

Det kan sammenlignes som et mindre Stonehenge.

Når sola er tilbake i januar treffer de første solstrålene på toppen av  bautasteinen som står midt i monumentet.

Planetstien går fra Stokmarknes til Hadsel. Her står solskulpturen og symboliserer selve sola. Hver planet er plassert i riktig avstand og størrelse i forhold til sola. Dette for å gi oss en større formening om solsystemet vårt.

Solskulpturen er tegnet av Siv i samarbeid med Hans Bakken. Primus motor for prosjektet. Selve metallkonstruksjonen er laget av elever ved Hadsel Videregående Skole, industriell produksjon og lærer Kent Are Kristiansen. Fundamentet er bygd av frivillige fra Lekang Skilag og finansiert av midler fra Sparebankstiftelsen.

Metallet i solskulpturen er sandblåst for at hele skulpturen med tid skal få et rustaktig preg. Når du kommer til solskulpturen vil du kunne høre et lydspor med lyder fra verdensrommet og inni skulpturen er det lyspunkter som i intensitet og farge styres av dette lydsporet.

Selve skulpturen består av  644 glassprismer laget av Siv. Fargene er inspirert av slik sola ser ut. En glødende masse i bevegelse. Derfor er noen av glassprismene oransje, noen gule, noen rustikke og har ulik overflate.

Et av glassprismene skiller seg ut og ser ut som sola vi ser på himmelen fra jorda. Ren gul og skarp. Dette skyldes egentlig en produksjonsfeil hvor det er tatt et glass som endrer fargen i glassovnen. Men så er det også en fin symbolikk i dette. Vi er alle ulike.