Vinterens is og poesiens streif

av | 22. mars 2019

– Et samarbeidsprosjekt med Siv og Inge

Når vinteren strammer sitt grep om Teigan-dalen og isen legger seg over vatnet, tar Siv frem kameraet og tasser utpå isen. I skrivestua sitter Inge og lager dikt til Siv sine foto.

Over flere år har jeg tatt foto i ulike stadier av isen om vinteren, forteller Siv. Fra den legger seg til den begynner å smelte utpå våren. Den forandrer seg fra dag til dag, og variasjonene slutter aldri å interessere meg, sier Siv. Sist vinter hadde vi en periode med tykk blank is som du kunne se bunnen tvers gjennom. Samtidig hadde isen noen sammenføyninger med vakre mønstre og motiver.

Inge E. Johansen, er Siv sin far, men også en kjent forfatter og lokalhistoriker. Han har bygd Uværshula som ligger på yttersida av Hadseløya og utgitt flere bøker. Hans første bok «Krig i kalosjer» fikk han Blix-prisen for. Bladet Vesterålen trykker fast kronikkene hans. Han har bygd sin egen skrivestue hvor han sitter med utsikt mot havet og Gaukværøya. Her blir tekstene til.

Siv er opptatt av kontraster og har tidligere jobbet med malerier i sort, grått og hvitt. I fargelære er den hardeste kontrasten mellom hvit og sort. I bildene jeg har laget fra isen står kontrastene sterkt. Lyset spiller fra dypeste sort, hele gråtoneskalaen til skinnende hvitt i spennende mønstre. I noen av bildene ser det ut som små mennesker som står utover en flate, på andre løper de forbi.

Først fotograferer jeg, etterpå jobber jeg med bildebehandlingsprogram for å se etter utsnitt eller forsterke kontrastene. Gjerne gjøre dem sterkere og harde. I de ferdige bildene er bilde og dikt sammen, bilde over med dikt under og rammet inn. Hvert motiv selges i 5 eksemplarer.

Siv og Inge arbeider nå med å samle bilder og tekst i en egen bokutgivelse i løpet av 2013.

Den blinde vinteren
lukker siste vatnet
forlater alle dagene dine.